Makers van duurzaam Design bij Studio Perspective

Duurzaam Dutch Design, sociaal geproduceerd!

Lees hier meer over de makers van Social Design: duurzaam Dutch Design, gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Alle interieurproducten van Studio Perspective komen tot stand door bijzondere samenwerkingen tussen een Nederlandse ontwerpers en sociale werkplaatsen, sociale firma’s of productiehuizen van In Made waar gevangenen werken. Samen creëren ze hoogwaardige designproducten.

 

Atelier Opnieuw in Amsterdam is ervan overtuigd dat veel afvalmateriaal nog bruikbaar is. Om een vuist tegen de afvalberg te maken hergebruiken zij restmaterialen en geven dit een tweede leven. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Steeds meer mensen brengen bijvoorbeeld hun oude jeans naar het Atelier in Amsterdam. Van deze oude spijkerbroeken, maken zij met de hand prachtige knuffeldieren. Atelier Opnieuw biedt werkplekken aan mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt en is onderdeel van Roads. 

Logo Opnieuw

Met hart voor hout én mens starten Karst Klein en Cor Wobma in 2013 sociale onderneming Binthout in Zwolle. Door samen te werken met Hollands Hout en Stadshout, redt Binthout Nederlandse bomen van de versnipperaar. In de zagerij bieden zij werk aan ongeveer twaalf mensen met een arbeidshandicap. Door de productie van houten maatwerk meubels en het werken met een lasersnijder, kunnen ze producten personaliseren en doen de makers werkervaring op. Samen creëren ze prachtige handgemaakte lampen. Nederlands ambacht dat op een sociale manier tot bloei komt ‘omdat iedereen een kans verdient op de arbeidsmarkt,’ aldus oprichter Karst Klein. Duurzaam Dutch design en daarom heel fijn!

Binthout logo

Cartoni Design is een jong en energiek designlabel uit Amsterdam. De producten zijn handgemaakt met zorgvuldig geselecteerde materialen en worden geproduceerd op de meest duurzame manier. Cartoni Design heeft als doel om de wereld de schoonheid van duurzaamheid te laten zien door de ogen van de designer. Met de filosofie dat duurzame kartonnen meubels niet alleen aangeschaft worden door particulieren of bedrijven vanuit een milieuvriendelijke insteek, legt dit designlabel de focus ook op de schoonheid van de eco-friendly designstukken zelf. Daarnaast biedt Cartoni Design werk aan mensen van sociale werkplaats Pantar in Amsterdam. Prachtige, duurzame collectie designmeubels die toegankelijk zijn en goed voor mens en milieu!

Cartoni Design Logo

Social venture CRE8 in Amsterdam biedt in samenwerking met Stichting Streetcornerwork, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een leerwerktraject aan. Tijdens de dagbesteding worden deze jongeren opgeleid tot specialisten op het gebied van 3D-printen, lasersnijden en graveren. Ze werken met hout, leer, kurk, metaal en kunststof en weten met deze innovatieve technieken veel producten te personaliseren naar de wensen van de klant. Gemiddeld stroomt een leerling na zes tot twaalf maanden door naar een vervolgtraject, reguliere baan of de leerling besluit terug naar school te gaan.

CRE8 Social Venture Amsterdam

Graypants is ontstaan door een bijzondere samenwerking tussen ontwerpers Seth en Jon in Seattle en de Amsterdam Studio in Nederland. Samen creëren  zij prachtige en verantwoorde  designlampen. De lampen worden niet alleen gemaakt van duurzaam materiaal, maar worden ook op een sociale manier geproduceerd door mensen bij sociale onderneming IBN in Veghel. IBN biedt kansen aan mensen die het zonder steun niet redden op de arbeidsmarkt. Als sociale onderneming geloven zij in mensen en een evenwichtige maatschappij. De lampen uit de Scraplight serie worden met een lasersnijder gemaakt en vervolgens laagje voor laagje met de hand opgebouwd. Elke verkoop draagt bij aan de arbeidsparticipatie van deze groep mensen.

logo GRAYPANTS

Ontwerpster Inke Heiland kijkt altijd naar hoe ze een ontwerp zo duurzaam mogelijk kan produceren. De Vogelhuislamp wordt met de handgemaakt in Nederland van duurzaam Frans eikenhout. De duurzame wandlamp wordt geproduceerd door Mentrop Houtbewerking, een allround houtbewerkingsbedrijf in Utrecht. Mentrop Houtbewerking biedt plaats aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en is sinds 2009 een erkend leerbedrijf van de Stichting Hout & Meubel.

Inke logo

KARVEN

Het Perzische woord ‘Karwan’ werd gebruikt op historische handelsroutes en verwijst naar een groep reizigers in de woestijn. Karven verzamelt ideeën, ervaringen, ontwerpen én ontwerpers van over de hele wereld. Waarbij iedereen wordt uitgenodigd om te delen van wat gezien moet worden. Joost van Veldhuizen, eigenaar van VanJoost en oprichter van Karven, ontwierp Karven’s eerste collectie: Roest. Deze unieke collectie speelt met de natuur. Waar we normaal ‘oneffenheden’ wegpoetsen, omarmt Van Veldhuizen de natuur door de reactie van staal op zuurstof, water en tijd af te wachten. De collectie is hierdoor stoer en sterk in zijn eenvoud. De designlampen worden met de hand gemaakt en deels geproduceerd door mensen die werkzaam zijn bij IBN in Veghel, een sociale onderneming die kansen biedt aan mensen die het zonder steun niet redden op de arbeidsmarkt. 

Logo Karven

Don Zweedijk liep uit nieuwsgierigheid de sociale werkplaats het Maliegilde in Utrecht binnen. De beschutte metaalwerkplaats van WIJ 3.0 biedt aan ruim twintig mannen een plek om het vak metaalbewerking te leren. Bezig met zijn studie Product design aan de HKU besloot Zweedijk als vrijwilliger aan de slag te gaan. Toen hij drie jaar later moest afstuderen was het voor hem meteen duidelijk: dit wilde hij samen met het Maliegilde doen. Don ontwierp een wandkast die realiseerbaar én uitdagend is voor de makers, en won met dit strakke, tijdloze design zowel de prijs in de categorie ‘Ondernemerschap’ als de publieksprijs. Dit was het startpunt voor de Mogelijkheid Collectie.

De makers krijgen bij verkoop een deel van de opbrengst. De mannen bouwen tegelijkertijd een sterk portfolio met designproducten op, waarbij Don Zweedijk als referentie kan worden opgegeven.

Mogelijkheid Collectie

Mr. Bright bestaat uit een serie grappige fitting lampen die licht tot leven brengen. En dat wordt niet alleen zichtbaar in de producten zelf!  Ontwerpster Famke Dijkstra is ook werkzaam als maatschappelijk werkster en weet daarom hoe belangrijk het is om werk te bieden aan mensen met een verminderd arbeidsvermogen. De montage van Mr. Bright gebeurt dan ook in een sociale werkplaats. Met deze leuke en duurzame lampen strijdt Famke tegen ‘lichtarmoede’ wereldwijd. Daarom doneert zij een deel van de opbrengst aan het Home Solar Project van Een Wereld Idee. Dit initiatief biedt kansarme families duurzame lichtbronnen aan (waaronder zonnepanelen) waardoor zij een beter leven voor zichzelf weten te creëren. 

Mr. Bright Logo

Petit Puk is een winkel met originele kinderproducten. De houten hobbelpaarden met naam komen tot stand door een mooie samenwerking met Dehton. Dethon is een sociaal werkbedrijf en helpt mensen die (tijdelijk) naast de reguliere arbeidsmarkt staan om hun loonwaarde te verzilveren zodat de maatschappelijke bijdrage maximaal is. Dat doet Dethon door in Zeeuws-Vlaanderen voor werkgelegenheid te zorgen, liefst bij werkgevers maar als dat niet kan binnen één van de bedrijven van Dethon zelf.  

Petit Puk

Plankstaal is opgericht door Mira Nasruddin en is een jong meubelmerk, barstensvol liefde en passie voor mens, maatschappij en vakmanschap. De salontafels ‘De Wissel’ zijn gemaakt in samenwerking met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De prachtige salontafels worden met de hand gemaakt door mensen van 50/50 Wood Amersfoort (workcenter van het Leger des Heils) en sociale werkplaats WIJ 3.0 in Utrecht. De salontafels ‘De Wissel’ is het product van een leermethode binnen de beschutte werkplaatsen. Door deze bijzondere samenwerking is er een prachtig, duurzaam product ontstaan. Plankstaal laat daarbij zien dat waarden als tijd, aandacht en betrokkenheid belangrijk zijn. Deze bijzondere samenwerking is een goede aanvulling op het portfolio van de maker. Het project biedt perspectieven voor een grote groep mensen die niet eenvoudig in het reguliere arbeidsproces instroomt. De makers krijgen bij verkoop een deel van de opbrengst. 

PlanqKaart is een samenwerking tussen de twee jonge & innovatieve bedrijven: Design Studio PLANQ en Kunst in Kaart. Samen hebben zij een passie voor duurzaamheid en design en daarom startte zij het label PlanqKaart. Door de uniekheid van de gelaserde houten stadskaarten, laat PlanqKaart niet alleen oude herinneringen bovenkomen, maar denken zij ook aan de wereld van morgen. De producten en ontwerpen zijn gebaseerd op duurzame materialen. Zo worden de stadskaarten geproduceerd uit Medite, een hernieuwbaar en duurzaam bouwmateriaal met negatieve netto CO2-emissies wat uniek is voor houtproducten. De grondstoffen van PlanqKaart zijn FSC-gecertificeerd. Al het hout dat PlanqKaart gebruikt is afkomstig uit beheerde bossen. Daarnaast biedt PlanqKaart werk aan mensen van sociale werkplaats Pantar in Amsterdam. Pantar is een sociaal leerbedrijf die werk en begeleiding biedt aan ruim 3.000 inwoners van Amsterdam en Diemen. De mensen die bij Pantar in dienst zijn, zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, omdat ze bijvoorbeeld een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking hebben. Samen creëren we meerwaarde door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen hun talenten en arbeidspotentieel te ontwikkelen en optimaal in te zetten. 

logo PlanqKaart

In een wereld die draait om massaconsumptie en globalisering wil Rescued mensen bewustmaken van een meer duurzame manier van werken en leven. De focus ligt op lokaal, groen en duurzaam produceren door middel van upcycling. Nederlands afval wordt opgekocht en verwerkt tot design dat past in ieders interieur. De duurzame producten van Rescued worden gemaakt door mensen met een verminderd arbeidsvermogen. Zo werkt Rescued samen met twaalf sociale werkplaatsen en dagbestedingen in heel Nederland, waaronder Pantar Amsterdam en de Biga Groep in Zeist.

Rescued. Logo. Dutch design op een sociale manier gemaakt.

Ontwerper Bastiaan Tolhuijs vindt dat afval een tweede leven verdient. Dat hij daarin gelijk heeft blijkt wel uit zijn mooie collectie die goed is voor mens én milieu! Tolhuijs gaat bij verschillende bedrijven langs en kijkt wat er daar bij het afval belandt. Dit afval koopt hij op en daarna gaat hij aan de slag met zijn ontwerp. Het ontwerp komt tot leven in de gevangenis en de sociale werkplaats. Tolhuijs werkt onder meer samen met In-Made (DJI) en Pantar Amsterdam. De makers bouwen ritme op en leren om te gaan met verantwoordelijkheden. Met de werkzaamheden voor Tolhuijs kunnen gedetineerden ook diploma’s halen. Een goede stap in het re-integratieproces. Tolhuijs staat voor sociaal en duurzaam design.

Tolhuijs Design With a Story

Tjalle Niehof en Jasper Kuijl zijn designers, makers en vrienden. Samen maken ze designproducten waarvan ze vinden dat de wereld ze nodig heeft. Tjalle en Jasper doen dit op eigenzinnige en vooruitstrevende wijze en weten zo innovatieve designproducten te creëren die passen in ieders interieur. De designverlichting Van Tjalle en Jasper wordt bovendien op een sociale manier geproduceerd door samen te werken met sociale werkplaats Pantar in Amsterdam. In de sociale werkplaats doen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer ritme en werkervaring op, waardoor de stap naar een reguliere baan kleiner wordt. Dutch design, dat naast creatief en betaalbaar óók nog eens sociaal is. 

Van Tjalle en Jasper logo

Waarmakers is een product designstudio, opgericht door Simon Akkaya en Maarten Heijltjes, die elkaar ontmoette tijdens hun studie industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Simon en Maarten geloven dat alles op een duurzame manier ontworpen kan worden. ‘Zodra je bewust bent waar je waarde kunt toevoegen of waar je iets beter kunt doen, ben je gewoon een beetje een eikel als je het niet doet!’ Simon en Maarten zijn nieuwsgierig, kritisch en zoeken altijd naar nieuwe combinaties en nieuwe normen. Ze experimenteren, testen, bekritiseren en ontdekken. De Ninebyfour designlamp is een mooi voorbeeld van hun werkwijze. Samen met sociale werkplaats Pantar in Amsterdam, wordt dit design gecreëerd. 

Waarmakers Logo

Suzanne Plasmeijer is productdesigner en interieurontwerper. Met haar werk wil ze mensen raken. Daarom vindt ze het belangrijk om met het hart te creëren in plaats van met het hoofd. Hierdoor zit er emotie en een boodschap in haar producten waarmee ze mensen wil verwonderen en even stil wil laten staan zodat ze zich afvragen….is het echt waar wat ik zie? Plasmeijer voegt hiermee iets toe aan wat er eerder nog niet was. De WALLIES wandtegels zijn hier een goed voorbeeld van, want heb jij ooit een houten wandtegel gezien? De houten wandtegels worden gemaakt van Nederlandse stadsbomen die noodzakelijk gekapt moesten worden. De duurzame muurdecoratie wordt gemaakt door sociale firma Binthout. In de houtzagerij in Zwolle doen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op. De houten wandtegel is een op-en-top Nederlands product dat mooi is en waar je een blij gevoel van krijgt.

Wallies logo

Weltevree ontwikkelt inventieve producten in samenwerking met de beste ontwerpers en uitvinders, zowel met gevestigde namen als opkomende talenten. Bij Weltevree geloven ze in de ervaringen die je op kunt doen in je directe omgeving. Hun missie is om bij te dragen aan een bewuster, socialer en tevreden leven door producten te creëren die je stimuleren om de omgeving te verkennen en deze op een nieuwe manier te gebruiken. De duurzame designproducten vragen om interactie en komen pas echt tot leven wanneer ze in gebruik zijn. De producten zijn ontworpen met duurzaamheid als belangrijk speerpunt en zijn gemaakt van eerlijke materialen die jarenlang meegaan. Daarnaast biedt Weltevree werk aan maatschappelijke onderneming NV Empatec in Friesland. De trajectdeelnemers hebben door fysieke en/of mentale belemmeringen, afstand tot de arbeidsmarkt. Door actief deel te nemen aan het arbeidsproces leren zij competenties en vakvaardigheden die nodig zijn op de werkvloer. Het werk dat zij doen is specialistisch en vergroot hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt.

 

Weltevree logo

BOL.COM

Studio Perspective biedt nu een aantal producten aan via de webwinkel Bol.com. De winkel van ons allemaal. 

logo Bol.com

FairFrog

Waar koop je kleding waar geen luchtje aan zit? Geen luchtje van uitbuiting, kinderarbeid en buitensporige negatieve milieu-impact? Met die vraag begon Nelle een paar jaar geleden een zoektocht. Ze ontdekte een wereld van mooie, kwalitatieve, eerlijke en duurzame merken, maar het kostte veel tijd om ze te vinden. Daarom startte ze FairFrog! Op deze website verzamelt zij de mooiste en leukste producten van originele Nederlandse webshops met een goed verhaal. Zo wordt jouw zoektocht naar eerlijke en duurzame producten een stukje makkelijker. 

FairFrog laat producten van verschillende merken van Studio Perspective zien die gemaakt zijn van duurzaam materiaal.

Logo Fair Frog

Sociaal ondernemen met Studio Perspective

Meld je aan!

Studio Perspective werkt samen met sociale ondernemingen en is altijd op zoek naar nieuwe producten en samenwerkingsverbanden. Dus ben jij een designer en wil jij graag dat Studio Perspective jouw social design verkoopt? Produceert jouw sociale werkplaats, social venture of leerwerkbedrijf mooie producten die in de webshop van Studio Perspective niet zouden misstaan? Wie weet kunnen we de handen ineenslaan. Stuur een e-mail naar info@studioperspective.nl.