Makers van duurzaam Design bij Studio Perspective

Duurzaam Dutch Design, sociaal geproduceerd!

Lees hier meer over de makers van Social Design: duurzaam Dutch Design, gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Alle interieurproducten van Studio Perspective komen tot stand door bijzondere samenwerkingen tussen een Nederlandse ontwerpers en sociale werkplaatsen, sociale firma’s of productiehuizen van In Made waar gevangenen werken. Samen creëren ze hoogwaardige designproducten.

 

Cartoni Design is een jong en energiek designlabel uit Amsterdam. De producten zijn handgemaakt met zorgvuldig geselecteerde materialen en worden geproduceerd op de meest duurzame manier. Cartoni Design heeft als doel om de wereld de schoonheid van duurzaamheid te laten zien door de ogen van de designer. Met de filosofie dat duurzame kartonnen meubels niet alleen aangeschaft worden door particulieren of bedrijven vanuit een milieuvriendelijke insteek, legt dit designlabel de focus ook op de schoonheid van de eco-friendly designstukken zelf. Daarnaast biedt Cartoni Design werk aan mensen van sociale werkplaats Pantar in Amsterdam. Prachtige, duurzame collectie designmeubels die toegankelijk zijn en goed voor mens en milieu!

Cartoni Design Logo

Social venture CRE8 in Amsterdam biedt in samenwerking met Stichting Streetcornerwork, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een leerwerktraject aan. Tijdens de dagbesteding worden deze jongeren opgeleid tot specialisten op het gebied van 3D-printen, lasersnijden en graveren. Ze werken met hout, leer, kurk, metaal en kunststof en weten met deze innovatieve technieken veel producten te personaliseren naar de wensen van de klant. Gemiddeld stroomt een leerling na zes tot twaalf maanden door naar een vervolgtraject, reguliere baan of de leerling besluit terug naar school te gaan.

CRE8 Social Venture Amsterdam

Graypants is ontstaan door een bijzondere samenwerking tussen ontwerpers Seth en Jon in Seattle en de Amsterdam Studio in Nederland. Samen creëren  zij prachtige en verantwoorde  designlampen. De lampen worden niet alleen gemaakt van duurzaam materiaal, maar worden ook op een sociale manier geproduceerd door mensen bij sociale onderneming IBN in Veghel. IBN biedt kansen aan mensen die het zonder steun niet redden op de arbeidsmarkt. Als sociale onderneming geloven zij in mensen en een evenwichtige maatschappij. De lampen uit de Scraplight serie worden met een lasersnijder gemaakt en vervolgens laagje voor laagje met de hand opgebouwd. Elke verkoop draagt bij aan de arbeidsparticipatie van deze groep mensen.

logo GRAYPANTS

Kunstuitleen Het Gouden IJ verkoopt en verhuurt kunst gemaakt in de ateliers van Nieuw Amstelrade. Sinds 2003 ontwikkelen kunstenaars met een lichamelijke beperking hier hun persoonlijke vaardigheden en verkennen zij hun mogelijkheden. Er wordt in kleine groepen gewerkt met verschillende materialen en technieken: potlood, inkt, verf, houtskool, ecoline, etsen, linosnede, monoprint en keramiek. Iedere deelnemer ontdekt zo een eigen stijl.

Het Gouden IJ logo

KARVEN

Het Perzische woord ‘Karwan’ werd gebruikt op historische handelsroutes en verwijst naar een groep reizigers in de woestijn. Karven verzamelt ideeën, ervaringen, ontwerpen én ontwerpers van over de hele wereld. Waarbij iedereen wordt uitgenodigd om te delen van wat gezien moet worden. Joost van Veldhuizen, eigenaar van VanJoost en oprichter van Karven, ontwierp Karven’s eerste collectie: Roest. Deze unieke collectie speelt met de natuur. Waar we normaal ‘oneffenheden’ wegpoetsen, omarmt Van Veldhuizen de natuur door de reactie van staal op zuurstof, water en tijd af te wachten. De collectie is hierdoor stoer en sterk in zijn eenvoud. De designlampen worden met de hand gemaakt en deels geproduceerd door mensen die werkzaam zijn bij IBN in Veghel, een sociale onderneming die kansen biedt aan mensen die het zonder steun niet redden op de arbeidsmarkt. 

Logo Karven

Don Zweedijk liep uit nieuwsgierigheid de sociale werkplaats het Maliegilde in Utrecht binnen. De beschutte metaalwerkplaats van WIJ 3.0 biedt aan ruim twintig mannen een plek om het vak metaalbewerking te leren. Bezig met zijn studie Product design aan de HKU besloot Zweedijk als vrijwilliger aan de slag te gaan. Toen hij drie jaar later moest afstuderen was het voor hem meteen duidelijk: dit wilde hij samen met het Maliegilde doen. Don ontwierp een wandkast die realiseerbaar én uitdagend is voor de makers, en won met dit strakke, tijdloze design zowel de prijs in de categorie ‘Ondernemerschap’ als de publieksprijs. Dit was het startpunt voor de Mogelijkheid Collectie.

De makers krijgen bij verkoop een deel van de opbrengst. De mannen bouwen tegelijkertijd een sterk portfolio met designproducten op, waarbij Don Zweedijk als referentie kan worden opgegeven.

Mogelijkheid Collectie

Peter van den IJssel (Den Haag, 1985) studeerde aan het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam om vervolgens de overstap te maken naar de Willem de Koning Academie in Rotterdam. In 2011 studeerde hij af als interieurarchitect en ging hij aan aan de slag bij verschillende ontwerpstudio’s. Van den IJssel zijn werk is veelal geïnspireerd op de krachtige, simpele bouwstijl uit de jaren ’50, met veel gebruik van staal en laswerk. Ook haalt hij inspiratie uit muziek, zijn andere grote passie.

De Wire Table wordt met de hand gemaakt in de sociale werkplaats in Friesland. Met je aankoop ondersteun je niet alleen een jonge ontwerper, maar draag je ook bij aan de werkvoorziening van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij elke verkoop doen zij werkervaring op in de metaalbewerking en nemen hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt toe. Een op-en-top eerlijk en 100% Nederlands design product. 

Peter van den IJssel. The Wire Table. Salontafel, naar ontwerp van Amsterdamse designer Peter van den IJssel, handgemaakt in een sociale onderneming in Friesland. Dutch designer.

Plankstaal is opgericht door Mira Nasruddin en is een jong meubelmerk, barstensvol liefde en passie voor mens, maatschappij en vakmanschap. De salontafels ‘De Wissel’ zijn gemaakt in samenwerking met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De prachtige salontafels worden met de hand gemaakt door mensen van 50/50 Wood Amersfoort (workcenter van het Leger des Heils) en sociale werkplaats WIJ 3.0 in Utrecht. De salontafels ‘De Wissel’ is het product van een leermethode binnen de beschutte werkplaatsen. Door deze bijzondere samenwerking is er een prachtig, duurzaam product ontstaan. Plankstaal laat daarbij zien dat waarden als tijd, aandacht en betrokkenheid belangrijk zijn. Deze bijzondere samenwerking is een goede aanvulling op het portfolio van de maker. Het project biedt perspectieven voor een grote groep mensen die niet eenvoudig in het reguliere arbeidsproces instroomt. De makers krijgen bij verkoop een deel van de opbrengst. 

In een wereld die draait om massaconsumptie en globalisering wil Rescued mensen bewustmaken van een meer duurzame manier van werken en leven. De focus ligt op lokaal, groen en duurzaam produceren door middel van upcycling. Nederlands afval wordt opgekocht en verwerkt tot design dat past in ieders interieur. De duurzame producten van Rescued worden gemaakt door mensen met een verminderd arbeidsvermogen. Zo werkt Rescued samen met twaalf sociale werkplaatsen en dagbestedingen in heel Nederland, waaronder Pantar Amsterdam en de Biga Groep in Zeist.

Rescued. Logo. Dutch design op een sociale manier gemaakt.

Ontwerper Bastiaan Tolhuijs vindt dat afval een tweede leven verdient. Dat hij daarin gelijk heeft blijkt wel uit zijn mooie collectie die goed is voor mens én milieu! Tolhuijs gaat bij verschillende bedrijven langs en kijkt wat er daar bij het afval belandt. Dit afval koopt hij op en daarna gaat hij aan de slag met zijn ontwerp. Het ontwerp komt tot leven in de gevangenis en de sociale werkplaats. Tolhuijs werkt onder meer samen met In-Made (DJI) en Pantar Amsterdam. De makers bouwen ritme op en leren om te gaan met verantwoordelijkheden. Met de werkzaamheden voor Tolhuijs kunnen gedetineerden ook diploma’s halen. Een goede stap in het re-integratieproces. Tolhuijs staat voor sociaal en duurzaam design.

Tolhuijs Design With a Story

Tjalle Niehof en Jasper Kuijl zijn designers, makers en vrienden. Samen maken ze designproducten waarvan ze vinden dat de wereld ze nodig heeft. Tjalle en Jasper doen dit op eigenzinnige en vooruitstrevende wijze en weten zo innovatieve designproducten te creëren die passen in ieders interieur. De designverlichting Van Tjalle en Jasper wordt bovendien op een sociale manier geproduceerd door samen te werken met sociale werkplaats Pantar in Amsterdam. In de sociale werkplaats doen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer ritme en werkervaring op, waardoor de stap naar een reguliere baan kleiner wordt. Dutch design, dat naast creatief en betaalbaar óók nog eens sociaal is. 

Van Tjalle en Jasper logo

Waarmakers is een product designstudio, opgericht door Simon Akkaya en Maarten Heijltjes, die elkaar ontmoette tijdens hun studie industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Simon en Maarten geloven dat alles op een duurzame manier ontworpen kan worden. ‘Zodra je bewust bent waar je waarde kunt toevoegen of waar je iets beter kunt doen, ben je gewoon een beetje een eikel als je het niet doet!’ Simon en Maarten zijn nieuwsgierig, kritisch en zoeken altijd naar nieuwe combinaties en nieuwe normen. Ze experimenteren, testen, bekritiseren en ontdekken. De Ninebyfour designlamp is een mooi voorbeeld van hun werkwijze. Samen met sociale werkplaats Pantar in Amsterdam, wordt dit design gecreëerd. 

Waarmakers Logo

Weltevree maakt duurzame designproducten die staan voor kwaliteit, comfort en avontuur. Het Nederlandse design label ontwikkelt producten die je stimuleren om je omgeving – het hele jaar door – te verkennen en op een nieuwe manier te gebruiken. De collectie van Weltevree komt tot stand door een bijzondere samenwerking tussen Nederlandse designers als Thor ter Kulve, Rogier Martens, Floris Schoonderbeek, Erik Stehmann, Bertjan Pot en maatschappelijke onderneming NV Empatec. De trajectdeelnemers hebben door fysieke en/of mentale belemmeringen, afstand tot de arbeidsmarkt. Door actief deel te nemen aan het arbeidsproces leren zij competenties en vakvaardigheden die nodig zijn op de werkvloer. Het werk dat zij doen is specialistisch en vergroot hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt.

Weltevree logo

BOL.COM

Studio Perspective biedt nu een aantal producten aan via de webwinkel Bol.com. De winkel van ons allemaal. 

logo Bol.com

FairFrog

Waar koop je kleding waar geen luchtje aan zit? Geen luchtje van uitbuiting, kinderarbeid en buitensporige negatieve milieu-impact? Met die vraag begon Nelle een paar jaar geleden een zoektocht. Ze ontdekte een wereld van mooie, kwalitatieve, eerlijke en duurzame merken, maar het kostte veel tijd om ze te vinden. Daarom startte ze FairFrog! Op deze website verzamelt zij de mooiste en leukste producten van originele Nederlandse webshops met een goed verhaal. Zo wordt jouw zoektocht naar eerlijke en duurzame producten een stukje makkelijker. 

FairFrog laat producten van verschillende merken van Studio Perspective zien die gemaakt zijn van duurzaam materiaal.

Logo Fair Frog

Sociaal ondernemen met Studio Perspective

Meld je aan!

Studio Perspective werkt samen met sociale ondernemingen en is altijd op zoek naar nieuwe producten en samenwerkingsverbanden. Dus ben jij een designer en wil jij graag dat Studio Perspective jouw social design verkoopt? Produceert jouw sociale werkplaats, social venture of leerwerkbedrijf mooie producten die in de webshop van Studio Perspective niet zouden misstaan? Wie weet kunnen we de handen ineenslaan. Stuur een e-mail naar info@studioperspective.nl of klik op ‘Meld je aan’ om contact op te nemen.