Steeds vaker werken Nederlandse ontwerpers samen met sociale of kleine duurzame werkplaatsen. Het sociaal produceren van Dutch Design levert een win-winsituatie op voor alle betrokken partijen.
Het idee om samen te werken met een sociale werkplaats is soms uit nood geboren. Door de toenemende vraag is een ontwerper bijvoorbeeld niet langer in staat om het design zelf te produceren. Voor de ontwerpers met wie Studio Perspective samenwerkt geldt dat ze geen andere werkmethode willen of kennen. Zij willen sociaal en duurzaam ondernemen.
Utrechtse ontwerper Don Zweedijk werkte als vrijwilliger bij de beschutte metaalwerkplaats het Maliegilde (WIJ3.0). Als student Product Design aan de HKU was het voor hem meteen duidelijk toen hij moest afstuderen: dit wilde hij samen met het Maliegilde doen. Don ontwierp een open wandkast die realiseerbaar én uitdagend is voor de makers, en won met dit strakke, tijdloze design zowel de prijs in de categorie ‘Ondernemerschap’ als de publieksprijs. Dit was het startpunt van de Mogelijkheid Collectie, een wandkast die je helemaal naar eigen smaak kunt samen stellen.
Sociale werkplaatsen
De designer kan lokaal en sociaal produceren. Door samen te werken met een sociale werkplaats en dus het werk grotendeels uit te besteden, houdt de ontwerper meer tijd over voor waar hij goed in is: ontwerpen. Hierbij probeert de designer altijd het ontwerp zo aan te passen dat het door de doelgroep gemaakt kan worden. In het finetunen van het ontwerp gaat dan ook veel tijd zitten.
De bijzondere samenwerking levert niet alleen voor de ontwerper een win-winsituatie op. Door het design dusdanig aan te passen, kunnen mensen met een verminderd arbeidsvermogen meedraaien en werkervaring opdoen. Met de hand en met veel aandacht krijg je en echt uniek design product, dat je interieur persoonlijker maak. Design met een verhaal.
Duurzaam Dutch Design
Elke sociale werkplaats heeft verschillende opdrachtgevers en biedt daarom zijn deelnemers divers werk aan. Hier kunnen ook veel repeterende klussen tussen zitten, waardoor de deelnemers zich niet uitgedaagd voelen.
Door het maken van duurzaam Nederlands design doet deze groep mensen op een fijne manier werkervaring op en worden zij, door de hoge kwaliteit van het product, uitgedaagd méér uit zichzelf te halen. Hierdoor hebben zij een zinvollere dagbesteding én krijgen ze meer zelfvertrouwen. Dit laatste is misschien wel het meest belangrijk. Door het gevoel te krijgen dat je er toedoet, kun je ook trots zijn op wat je met elkaar maakt.
Wanneer het zelfvertrouwen groeit, durft de deelnemer ook zijn blik naar buiten te richten. Omdat hij of zij samen met de ontwerper en de sociale werkplaats een mooi CV heeft opgebouwd, neemt de kans op een baan bij een reguliere werkgever toe.
Voor de sociale werkplaatsen is elke klus belangrijk! Door de invoering van de Participatiewet begin 2015 stromen er geen nieuwe mensen in. Dit betekent dat de sociale werkvoorziening onder druk staat. Door het produceren van Social Design kunnen ze aan meerdere personen werk bieden, die allemaal weer iets anders in hun mars hebben. De meest handige deelnemers houden zich bijvoorbeeld bezig met het maken van het tafelblad, terwijl mensen die iets minder in hun mars hebben het houten blad kunnen opschuren. Ze kunnen ze iets anders, maar het is even belangrijk.
De wandkasten van de Mogelijkheid Collecite zijn er in diverse uitvoeringen zoals in Wit of in een Mini uitvoering.